Banane se svakodnevno hvale zbog njenih blagodeti ali se i mnogi i dalje pitaju za šta je zaista zdrava. Lista pozitivnih dejstava je poredugačka, mi ćemo pokušati da izdvojimo samo neke. Pored svepoznate energije koje banane daju, one sadrže i tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu, kombinovane sa vlaknima. Banane pružaju trenutne, podražavajuće, krepke i hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dve banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad. Upravo zbog ovog razloga vodeći svetski sportisti smatraju bananu voćem broj jedan.

Energije nije jedino što banane daju. Banane nam pomažu u prevladavanju ili sprečavanju znatnog broja bolesti i stanja, postajući tako sastavni deo naše dnevne ishrane. One nam pomažu da ostanemo u dobroj formi.

Uticaj banane na krvni pritisak. Zbog svog visokog sadržaja kalijuma a male koncentracije soli, čini ovo tropsko voće savršenim kod problema sa krvnim pritiskom. Banana ima sposobnost smanjivanja rizika povišenog krvnog pritiska i moždanog udara. Kod jednog istraživanja sprovedeno u školi među đacima, ovo voće bogato kalijumom se pokazalo da može pomoći učenicima da budu pažljiviji i poboljšava im koncentraciju prilikom konzumiranja voćke uz dnevne obroke.

Gojaznost i banane. Studije sprovedene na institutu za psihologiju u Austriji pokazalke su da pritisak na poslu dovodi do prenatrpavanja radnika slatkišima i grickalicama. Posmatranjem više hiljada pacijenata istraživači su doveli u vezu prekomernu gojaznost na poslovima u kojima su zaposleni izloženi velikom pritisku. U izveštaju istraživača se navodi da bolja kontrola nivoa šećera u krvi se može postići redovnim unošenjem hrane bogate ugljenim hidratima i banana se tu pokazala kao idealna alternativa.

Banane i stres. Kalijum je vitalni mineral koji pomaže u normalizaciji rada srca, šalje kisaonik u mozak i reguliše količinu vode u telu. Kad smo pod stresom, naš se metabolizam ubrzava i tako dovodi do smanjenja nivoa kalijuma. Banane kao bogat izvor ovoh minerala nam mogu pomoći da vratimo ravnotežu u naš organizam.

Banane i želudac. Kod poremećaja rada creva, banana je idealna hrana pre svega zbog svog mekog sastava i glatkoće. Pokazalo se da je ona jedino voće koje se može uzimati bez posledica kod hroničnih bolesnika. Banana takođe neutralizuje prejaku kiselinu i smanjuje nadražljivost ublažući unutrašnjost želuca.

Banane i kontrola temperature. U mnogim kulturama širom sveta se banane smatraju voćem koje može sniziti temperaturu, dok kod trudnica pomaže i prilikom regulisanja fizičkih i emocionalnih poremećaja.

Srčani i moždani udar. Prema istraživanjima u New England Journal of Medicine, konzumiranje banana u svakodnevnoj ishrani, može smanjiti rizik od nastajanja moždanog udara za gotovo 40 procenata.

Banane kao lek protiv bradavica. Mnogi ljudi koji su prevashodno okrenuti prirodnim metodama lečenja savetovaće vas da, ako želite da se rešite bradavica, uzmete komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom na gore. Tako okrenutu koru od banane pričvrstite flasterom ili hirurškim zavojem na bradavicu. U poređenju sa jabukom, banana ima četiri puta više belančevina, dva puta više ugljenih hidrata, tri puta više fosfora, pet puta više vitamina A i gvožđa, i dvostruko više ostalih minerala i vitamina. Bogata je kalijumon i jedna je od najukusnijih vrsta voća. Dakle, banana je zaista prirodan lek za mnoge  bolesti.

Odvikavanje od pušenja i banane. Banane mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja. Vitamini B6, B12, kalijum i magnezijum koji se nalaze u bananama, pomažu u oporavku tela od negativnog uticaja nikotina.