Mnogi od nas često zaboravljaju kako su najjednostavniji odgovori zapravo najbolji. Za bolje zdravlje je dovoljno samo posegnuti za jednom jabukom. Jabuke se mogu konzumirati sirove, kuvane, isceđene u sokove, kao džem ili žele, a veoma je poznato i cenjeno jabukovo sirće. Jabuke je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti su prisutni makar u minimalnim količinama. Često se može naći u dijetama za mršavljenje jer sadrži od deset procenata dnevne potrebe dijetalnih vlakana koju preporučuju nuticionisti. Donosimo vam deset razloga zašto jesti jabuku i zašto je opravdano možemo nazvati najzdravijim voćem na svetu.

Vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti. Ljudi koji konzumiraju hranu bogatu vlaknima dobivaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti. Ovu bolest karakterituje poremećaj centralnog nervnog sistema, a jabuka sadrži flavonoide – fitohemikalije kojie imaju antioksidantno dejstvo na nervni sistem.

Jabuke u borbi protiv prehlade. Jabuka je bogata vitaminom C koji je potreban za obnovu imunog sistema. U proseku, jedna jabuka sadrži oko osam miligrama vitamina C što je 14 procenata dnevne potrebe organizma. Nedostatkom vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija i skloniji smo nastajanju modrica kao i krvarenju desni.

Jabuka smanjuje nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna u jabuci vezuju se sa mastima u crevima a pektin sprečava apsorpciju masti što smanjuje nivo holesterola u krvi. Nakupljeni holesterol može suziti arteriju i smanjiti dotok krvi u srce što dovodi do bolesti srčanih arterija. Znači, sa jabukom možete ojačati vaše srce.

Jabuka čisti zube i uništava štetne bakterije. Jabuka nije zamena za četkicu i pastu, međutim konzumacija jabuke ojačava zube. Laganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju se štetne bakterije u usnoj duplji. Jabuka sadrži fosfor, kalcijum i fluor koji pomažu pri sprečavanju razvoja karijesa. Pranjem zuba uništavamo 60 odsto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke čak 90 odsto.

Jabuka ublažava probleme sa disanjem. Kora jabuke sadrži kvercetin – vrlo jako antioksidantno jedinjenje, koje pozitivno deluje na ljudski organizam. Istraživanja su dokazala da deluje protivupalno, antivirusno i kao antialergent. Smanjuje razvoj dijabetesa, zgrušavnja krvi i stvaranje mokraćne kiseline. Kvercetin utiče i na disajni sistem. Konzumacijom pet ili više jabuka nedeljno unapređujete rad pluća.

Jabuka smanjuje rizik od dijabetesa. Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 procenata manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2, Jabuke su bogate vlaknima i antioksidantom antocijaninom koji razgrađuje sećer u krvi.

Sok od jabuke može poboljšati pamćenje. Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti i unaprediti intelektualne funkcije. U jabuci se nalazi velika količina gvožđa koja smanjuje koncentraciju toksičnih materija u moždanim ćelijama i usporava učinke starenja na rad mozga. Isto tako potpomaže proizvodnju acetilkolina koji jača vezu između nervnih stanica i zahvaljujući tome pomaže pamćenju.

Jabuka leči proliv i zatvor. Bilo da ne možete na toalet ili se ne može zaustaviti, vlakna koja se nalaze u jabuci mogu pomoći. U slučaju zatvora upijaju vodu iz creva kako bi bolje proradila, a u slučaju proliva upijaju višak vode iz stolice.

Jabuka smanjuje rizik od tumora. Zbog bogatog sadržaja flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća. U kori jabuke se nalazi pregršt slojeva koji se nazivaju triterpenoid. Oni mogu sprečiti ili ubiti stanice raka, što se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i rak dojke.