Ne postoji jedinstven odgovor na pitanje kada je najbolje vežbati jer smo vi mi različiti i tako mnogo faktora, vaše sklonosti, način života, potrebe vašeg tela, treba uzeti u obzir kada se postavlja ovo pitanje. Međutim, jutarnji treninzi ipak imaju svoje određene prednosti.

Mirnije okruženje. Ukoliko se odlučite da svoj trening obavljate ujutru veća je verovatnoća da ćete biti manje skloni ometanju. Nakon buđenja je manja verovatnoća da ćete dobiti telefonske pozive, poruke i mejlove. Sa manje distrakcija, veća je verovatnoća da ćete nastaviti sa svojom rutinom.

Izbor hrane je zdraviji. Ukoliko se odlučite za ranojutarnji trening postavljate i temelj za svoj zdraviji dan. U jednoj studiju od pre par godina, više hiljada sudenata je završilo petnaesto-nedeljni program vežbanja. Svake nedelje trening se sastojao od tri sesije sa po trideseto-minutnim kardio programom. Od učesnika se nije tražilo da promene način ishrane, međutim, oni koji su se pridržavali programa donosili su zdravije odluke kad je hrana u pitanju, poput manjeg unosa crvenog mesa i pržene hrane. Iako studija nije testirala najbolje doba dana za vežbanje, nalazi pokazuju kako vežbanje može inspirisati zdraviju ishranu koja proizlazi od rano jutarnjeg vežbanja.

Bolje razbuđivanje. Jutarnji trening može biti bolji za hormonalne oscilacije vašeg tela. Hormon koji vas održava budnim zove se Kortizol. One se takođe često naziva i kao hormon stresa, ali probleme stvara samo kad ga ima ili previše ili premalo. Tipično, kortizol se povećava ujutru i opada tokom dana. Vrhunac dostiže oko 8 sati. Ako imet zdrav cirkadijalni ritam, vaše telo je u ovom trenutku možda i najspremnije za vežbanje.

Povećanje energije. Ukoliko redovno vežbate omogućujete svom telu da postigne povećanu energiju i smanjenje umora. Kada vežbate, kiseonik i hranljive materije putuju do vašeg srca i pluća. Ovaj proces poboljšava vaš kardiovaskularni sistem i ukupnu izdržljivost. Mnoga istraživanja su pokazala da ukoliko počnete da vežbate rano osećati će te se mnogo energičnije tokom ostatka dana.

Bolja koncentracija. Fizička aktivnost umnogome povećava fokus i koncentraciju, bez obzira na period dana kada se sprovodi. Ukoliko ste primetili da imate poteškoće tokom svakodnevnog fokusiranja, jutarnji trening bi mogao da van pruži pomoć da se rešite istog. Mnogi današnji poslovi zahtevaju višečasovno sedenje bez mogućnosti za vizičku vežbu. U jednoj studiju sprovedenoj 2019. godine je otkriveno da trideseto-minutno vežbanje pre početka radnog dana doprinosi boljoj pažnji, vizuelnom učenju i boljem donošenju odluka. Dani sa jutarnjim vežbanjem bili su povezani sa boljnom spoznajom tokom celog dana, posebno kada su upareni sa redovnim pauzama.

Regulisana ishrana. Hormon koji je odgovar za glad naziva se grelin. On se bolje reguliše i dovodi do smanjenog apetita tokom redovnog vežbanja. Takođe se povećavaju hormoni sitosti, poput peptida 1 i 2. Jutarnje vežbanje uveliko poboljšava kontrolu apetita i novoa gore navedenih hormona.

Povećana ukupna aktivnost. Blagodeti treniranja ujutro se odražavaju tokom celog dana. Studija je pokazala da jedna fizička aktivnost ujutru poboljšava celodnevni učinak našeg organizma. Ako pokušate da vodite aktivniji način života, jutarnja vežba vam je idealan početak.

Bolji san. Rani trening može biti odgovor za ono što vam je potrebno za dobar noćni odmor. Studije sprovedene 2014. goidine pokazala je da su odrasli bolje spavali danima koji su vežbali rano izjutra. Nakon jutarnje vežbe, učesnici su proveli više vremena u dubokom snu i iskusili manje noćnih buženja. Takođe je im bilo potrebno manje vremena da zaspe.