1. Novi Zeland – Ovaj spektakularni otok je poznat po svojim predivnim krajolikom, od planina i ledenjaka do vulkana i tropskih šuma. Aktivnosti koje se mogu iskusiti u Novom Zelandu su bungee jumping, jet ski, paragliding, trekking i skijanje.
 2. Peru – Ova zemlja u Južnoj Americi je dom Machu Picchu, drevnog grada Inka koji se nalazi na vrhu planine. Pored toga, Peru nudi trekking u planinama, rafting, i penjanje na Ande.
 3. Namibija – Namibija je dom najstarije pustinje na svetu, Namib pustinje. Posetioci mogu istražiti pustinju džipovima, sandboardingom ili helikopterom. Osim toga, Namibija je poznata po svojoj divljoj prirodi i safari avanturama.
 4. Island – Ova zemlja leda i vatre nudi nezaboravne avanture poput posete gejzirima, plivanja u toplim izvorima i trekkinga po ledenjacima.
 5. Škotska – Ova zemlja nudi prelepe planinske pejzaže, jezera i istorijske gradove. Aktivnosti koje se mogu iskusiti su trekking, planinarenje, kajaking i ribolov.
 6. Južna Afrika – Ova zemlja nudi safari avanture, planinarenje u planinama Drakensberg i vodenim sportovima u krajoliku oko Kejptauna.
 7. Kanada – Kanada nudi nezaboravne avanture kao što su planinarenje u Banff Nacionalnom parku, rafting na rijeci Kicking Horse i obilazak ledenjaka na Jukonu.
 8. Australija – Australija je poznata po svojoj divljoj prirodi i avanturama kao što su ronjenje s ajkulama, bungee jumping, i vožnja kroz pustinju.
 9. Kostarika – Kostarika nudi prelepe pejzaže, kao što su tropske šume i plaže, kao i aktivnosti kao što su zip-lining, surfing, i posete vulkanima.
 10. Jordan – Ova zemlja na Bliskom istoku je poznata po svojim drevnim gradovima, pustinjama i planinama. Posetioci mogu uživati u trekkingu kroz Wadi Rum pustinju ili posetiti drevni grad Petra.

Mesta koja ne biste smeli posetiti u svetu

Iako postoje mnoga prelepa i fascinantna mesta koja želite da posetite, postoji i nekoliko mesta koja biste trebali izbegavati iz sigurnosnih ili etičkih razloga. U nastavku su navedena neka od najopasnijih i najkontroverznijih mesta koja ne biste smeli posetiti.

 1. Severna Koreja – Ovo totalitarno režim vođen Kim Jong-unom je vrlo opasno mesto za posetu. Posetioci se podvrgavaju strogom nadzoru, a kršenje pravila može dovesti do ozbiljnih posledica.
 2. Mjanmar – Ova zemlja bila je dugo zatvorena za turiste zbog političkih i ljudskih prava problema. Iako se situacija malo popravila u poslednje vreme, još uvek postoji visok nivo kriminala i nasilja.
 3. Irak – Zemlja koja se dugo borila sa terorizmom i još uvek ima visok nivo nasilja i kriminala.
 4. Somalija – Ova zemlja se već decenijama suočava sa političkom nestabilnošću, sukobima i terorističkim napadima.
 5. Sirija – Građanski rat koji je počeo 2011. godine u Siriji učinio je ovu zemlju jednom od najopasnijih na svetu.
 6. Venezuela – Politička nestabilnost, visok kriminal, inflacija i nestašica hrane i lekova su samo neki od problema s kojima se suočava ova zemlja.
 7. Južni Sudan – Politička nestabilnost, kriminal i sukobi između različitih etničkih grupa čine ovu zemlju vrlo opasnom.
 8. Jemen – Ova zemlja se suočava sa ratom, terorizmom i humanitarnom krizom.
 9. Afganistan – Iako je situacija u zemlji popravljena u poslednjih nekoliko godina, i dalje je prisutan visok nivo nasilja i kriminala.
 10. Meksiko – Iako Meksiko ima mnogo prelepih destinacija za turiste, visok nivo kriminala, kartela droge i nasilja čine ga jednom od najopasnijih zemalja u svetu.

Ove zemlje su samo neke od mnogih opasnih mesta u svetu. Pre nego što krenete na putovanje, uvek je važno istražiti bezbednost i sigurnost odredišta kako biste izbegli potencijalne probleme.