Facebook prijava i Facebook registracija

Facebook prijava: Facebook je društvena mreža koja služi za povezivanje sa prijateljima. Putem ove mreže možete postati prijatelj sa bilo kojim drugim korisnikom mreže. Takođe možete pregledati fotografije vaših prijatelja i pratiti njihove aktivnosti.

Facebook registracija

Da bi ste postali korisnik Fejsbuka, društvene mreže sa stotinama miliona aktivnih članova, potrebno je da kreirate svoj nalog. Ukoliko ste novi korisnik i želite da koristite Facebook sa svog desktop ili laptop računara potrebno je da u svom pretraživaču ukucate registracija.

Ovo je stranica na kojoj upisujete podatke potrebne za svoju facebook registraciju, odnosno unosite podatke za vaš budući Fejsbuk profil. Vaš Facebook profil je moguće kreirati i kroz facebook aplikaciju za mobilne uređaje, telefone i tablete. Fejsbuk registracija i kreiranje vašeg Fejsbuk profila je potpuno besplatno.

Facebook registracija preko desktop ili laptop računara

Prvi korak je da odete na stranicu https://www.facebook.com/ gde morate popuniti  nekoliko polja za uspešnu registraciju vašeg Facebook profila. Ova stranica se koristi i da bi ste se ulogovali, odnosno prijavili na svoj fejsbuk ukoliko već imate registrovani profil.

Facebook prijava i Facebook registracija

Potrebno je da u prva dva polja upišete ime pa prezime. Ispod ova dva polja treba da upišete svoju e-mail adresu preko koje ćete potvrditi svoju Facebook registraciju. Umesto e-mail adrese možete upisati broj svog mobilnog telefona na koji ćete dobiti poruku za potvrdu vaše facebook registracije i aktiviranje vašeg fejsbuk profila.

Ispod polja za e-mail adresu se nalazi polje gde treba da ukucate lozinku za pristup vašem fejsbuk nalogu. Vašu lozinku osmislite sami i vodite računa da nije suviše kratka ili suviše jednostavna. Tu lozinku možete kasnije promeniti neograničeni broj puta. Ispod lozinke upišite vaš datum rođenja i čekirajte polje koje se odnosi na pol. Posle ovoga kliknite na zeleno polje na kome piše Registrujte se. Ovim postupkom je završena vaša fejsbuk registracija profila.

Da biste aktivirali svoj fejsbuk profil treba da proverite e-mail adresu koju ste upisali u registraciji i pronađete mail koji stiže od fejsbuka u kome se nalazi link, odnosno URL za verifikaciju vašeg Facebook naloga. Ovim ste završili Facebook registraciju novog korisnika i aktivirali svoj fejsbuk profil.

Ukoliko želite da pristupite fejsbuku na srpskom jeziku to možete učiniti na stranici Facebook login na srpskom.

Ovde su sva polja koja morate popuniti za uspešnu fejsbuk registraciju na srpskom jeziku i cela stranica je napisana na ćirilici. Sama stranica za fejsbuk registraciju i fejsbuk prijavu je identična na srpskom kao i na engleskom ili bilo kom drugom jeziku.

Facebook prijava

Sledeći put kada želite da pristupite vašem fejsbuku potrebno je da se prijavite vašim e-mailom ili brojem mobilnog telefona i lozinkom koju ste upisali prilikom fejsbuk registracije. To se radi tako što u vaš pretraživač upišete https://www.facebook.com/.

Pri vrhu stranice u plavom delu videćete dva polja koja treba popuniti. U prvo polje upisujete e-mail ili broj telefona, a u drugo polje vašu lozinku. Vodite računa da e-mail i lozinka budu isti koje ste koristili pri registraciji vašeg facebook profila. Nakon ovoga kliknite na polje Log in. Ovih nekoliko koraka se naziva Facebook prijava na profil.

Ukoliko želite da vam ova stranica bude na srpskom jeziku u pretraživač ukucajte https://sr-rs.facebook.com/. Sva polja će isto izgledati ali ćete primetiti da je sve napisano na ćirilici, na srpskom jeziku, pa će umesto polja Log in, pisati Prijavite se.

Nakon što kliknete na Prijavite se, pretraživač će vas odvesti na početnu stranicu vašeg profila tj. na vaš Home page.

Verovatno je da će vam operativni sistem koji imate instaliran na računaru ponuditi da zapamti vašu e-mail adresu i lozinku potrebnu za vašu fejsbuk prijavu odnosno za vaš facebook log in. Ukoliko čekirate ovu opciju, sledeći put kada želite da se ulogujete, pretraživač će vas voditi pravo na home page vašeg fejsbuk profila. Neće biti potrebe da ponovo upisujete e-mail i lozinku za vašu fejsbuk prijavu.

Facebook registracija novog korisnika i fejsbuk prijava korisnika je moguća i kroz bilo koji pretraživač na vašem mobilnom uređaju. Procedura je ista kao i registracija korisnika i prijava korisnika na pretraživaču desktop ili laptop računara.

Registracija i prijava na facebook putem aplikacije za mobilne uređaje

Fejsbuku možete pristupiti i putem aplikacije za mobilne telefone ili tablet uređaje. Aplikacija postoji za sve poznate operativne sisteme mobilnih uređaja i možete je preuzeti u prodavnici aplikacija bilo kog operativnog sistema. Facebook app je besplatna za korisnike. Nakon preuzimanja aplikacije iz prodavnice potrebno je aplikaciju instalirati na vaš mobilni uređaj. To će uraditi vaš uređaj automatski. Tako je u najvećem broju slučajeva. Većina mobilnih uređaja je u prodaji sa već instaliranom facebook aplikacijom. Da li će vaš uređaj imati već instaliranu ovu aplikaciju zavisi od samog proizvođača mobilnog uređaja. Većina proizvođača prodaje svoje uređaje sa već instaliranom aplikacijom.

Sama Facebook registracija putem aplikacije je prilično ista kao i putem vašeg pretraživača. Potrebno je prvo pokrenuti aplikaciju. Otvoriće vam se ekran gde treba upisati vaše ime i prezime, zatim e-mail ili broj vašeg mobilnog telefona, zatim vašu lozinku, datum rođenja i vaš pol. Nakon ovoga potrebno je kliknuti na polje Registrujte se. Na ovaj način ste kreirali svoj fejsbuk nalog, odnosno profil.

U slučaju da ste ranije imali fejsbuk nalog potrebno je samo upisati vaš e-mail ili broj mobilnog telefona koji ste upisali pri ranijoj registraciji i naravno lozinku koju ste takođe upisali pri registraciji. Nakon ovoga kliknite na polje Prijavi se odnosno Log in ako je vaša aplikacija na engleskom jeziku. Ovaj proces je potrebno uraditi samo kada prvi put pokrećete facebook aplikaciju na vašem mobilnom telefonu ili tabletu. Svaki sledeći put kada pokrenete aplikaciju, ona će vas voditi na vaš home page odnosno vašu početnu stranicu.

Sam interface, odnosno izgled facebook mobilne aplikacije, može se razlikovati u zavisnosti od operativnog sistema za koji je napravljena, ali bez obzira na operativni sistem, svaka verzija obavezno sadrži sva polja potrebna za facebook registraciju i facebook login.

Ukoliko se desi da zaboravite lozinku kojom ste izvršili fejsbuk registraciju, postoji način da se ulogujete na vaš fejsbuk profil. Potrebno je na stranici za registraciju kliknuti na ”Zaboravili ste svoj nalog” ili ”Zaboravili ste lozinku” koji je ispisan ispod polja za upis lozinke. Fejsbuk će vam na e-mail poslati privremenu lozinku kojom ćete se prijaviti. Po prijavljivanju potrebno je resetovati lozinku, odnosno upisati novu lozinku koju ćete koristiti nadalje za vašu Facebook prijavu. Od fejsbuka ćete dobiti jasna uputstva kako da ovo uradite u podešavanjima vašeg facebook profila.