Uvek se naglašava važnost konzumiranja voća i povrća zbog promovisanja zdravlja i zdrave ishrane. U današnje vreme sve je veća potrošnja i potražnja za raznim suplementima kojima se može nadoknaditi nedovoljan unos voća i povrća. Pogledaćeno zajedno zašto je važno konzumirati voće i povrće.

Sprovedeno je istraživanje o prednostima voća i povrća nad suplementima koji se sve više koriste. Glavna teza je da nutrijenti tj. Korisne materije za naš organizam i zdravlje u voću i povrću zajedno deluju. Pokazano je da vitaminski suplementi jednostavno nisu nisu jednako korisni za nas i naš organizam kao voće i povrće. Razlog tome je što prirodna hrana sadrži vitamine i sastojke koje se razvijaju prirodnim putem te su stoga pogodniji i korisniji za organizam i zdravlje.

Nadalje, voće i povrće igra važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti. Konzumiranje voća i povrća može smanjiti rizik od moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, te čak i nekih oblika raka. Istraživanje sprovedeno na uzorku od 110000 ljudi u razdoblju od 14 godina pokazalo je da što više voća i povrća ljudi dnevno konzumiraju, manja je mogućnost da će razviti kardiovaskularne bolesti. Iako je vrlo teško dokazati kakvu ulogu konzumacija voća i povrća ima sa spojavom i ili sprečavanjem pojave nekih vrsta raka, neka su istraživanja pokazala da materija koja daje paradajzu crvenu boju može pomoći pri odgađanju pojave raka prostate.

Voće i povrće čini temelj i ključ mnogih dijeta i korisno je ukoliko želite da regulišete ili smanjite svoju telesnu težinu. Razlog ovome je činjenica da su voće i povrće namirnice koje imaju jako malo masti i kalorija, a sadrže veliku količinu vlakana i vode zbog čega ćete često osećati zasićenost nakon konzumacije tih namirnica. Osećaj zasićenosti posebno je koristan osobama koje drže dijetu jer su im potrebne kalorije koje će ih više ispuniti te će tako smanjitit unos štetnih kalorija.

Prilikom uvođenja voća i povrća u prehranu potrebno je zapamtiti da je raznolikost ključna kako bi se postigli najbolji rezultati. Vrlo je važno jesti raznoliko obojeno voće i povrće jer vam ono nudi različite nutrijente budući da različite vrste voća i povrća nemaju potpuno iste materije koje će isto delovati na organizam i zdravlje. Prava količina voća i povrća za unos zavisi o potrebama vaše dijete tj. unosa kalorija, preporučuje se brojanje kalorija ili konzumiranje manje porcije voća ili povrća uz svako jelo.

Ukoliko bi došlo do potpunog prestanka unosa voća i povrća u naš organizam mogu se pojaviti ozbiljni od kojih su neki poput sledećih. Depresija – prema brojnim studijama, ako prestanemo jesti voće i povrće možemo imati veći rizik od depresije. Povišeni krvni pritisak – jedan od saveta laekara pacijentima koji imaju povišeni krvni pritisak jeste da konzumiraju više voća i povrća. Probavni problemi – voće i povrće su poznati po tome što su vredan izvor netopivih vlakana i kada je u pitanju debelo crevo takva prehrana pomaže stolici da se glatko kreće kroz creva. Problemi sa zubima – pojesti jabuku ili drugo voće i povrće bogato vlaknima pomaže čišćenju zubi na prirodan način.

Naše telo će nam se osećati zahvalno ako ga dobro tretiramo, a to ćemo najbolje postići unosom voća i povrća. Budući da se sve više ljudi odlučuje za vitaminske suplemente kao zamenu za voće i povrće potrebno je ukazati na činjenicu da ti suplementi ne sadrže prirodne vitamine te neće imati isti učinak kao voće i povrće. Konzumiranje voća i povrća pomaže pri prevenciji mnogih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i mnoge druge. Ujedno, voće i povrće savršeno je za regulisanje telesne težine ili kao desert nakon teškog radnog dana.