Život u stanu. Mačka može živeti u stanu i biti savršeno srećna dez da izlazi van, a ako živite u neprometnoj okolini i vaša mačka je zdrava, sterilizovana, vakcinisana, snalažljiva, spretna i ako je od ranije navikla na ovakav život, možete svoju mačku puštati i van. Na žalost urbana sredina je na mnogo načina postala nesigurna za mačke, pa je bitno proceniti za i protiv i biti svestan opasnosti koje vrebaju vani. Ako živite u zgradi, bitno je držati mačku u sigurnim uslovima. Mačkama treba osigurati igračke te se barem jendom dnevno sa njima dovoljno izigrati, najbolje pre spavanja sa mahalicom ili laserom, kako bi maca potrošila energiju i mirno prespavala noć

Prehrana. Mačka je isključivi mesojed i premda je kao kućni ljubimac prestala loviti, prehrambene potrebe joj se nisu promenile. Najpraktičnije je hraniti mačku dehidriranom mačijom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, zavisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke. Osnovno pravilo da pri odabiru hrane znate da su sastojci navedeni redosledom prema količini zastupljenosti, npr ako je pšenično brašno na prvom mestu, a brašno od peradi na drugom, znači da najviše ima pšeničnog brašna, a zatim dolazi piletina te da hrana nije baš kvalitetna. Proteini životinjskog porekla bi trebali biti na prvom mestu, a dobro je da u hrani ima ribljih ulja koja spadaju u kvalitetne masti, zatim vlakna, kao i Omege 3 i 6. Broj obroka dnevno varira od starosne dobi mačke. Do devet meseci starosti preporučuje se 4-5 obroka dnevno dok nakon devet meseci dva puta snevno, ujutru i uveče.

Odlazak kod veterinara. Opšte stanje mačke. Bezvoljnost, odbijanje hrane, proliv, iscedak iz očiju, ušiju ili nosa, kijanje, preterano češanje i ispadanje dlake znakovi su da sa mačkom nešto nije u redu. Odmah otidite veterinaru, jer ako reagujete prekasno, mačka može uginuti.

Čišćenje od parazita. Sve mačke, posebno one koje love, moraju se očistiti od crevnih parazita jer ih lako dobijaju od svog plena. Gliste imaju svi mačići, a i odrasle mačke ih lako dobijaju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Najočigledniji znak infestacije crevnim parazitima je naduvan i tvrd trbuh kao i proliv. Sredstva protiv parazita su veoma efikasna ali moraju biti prilagođena tipu infekcije i dobi mačke, pa je najbolje upitati veterinara za savet. Vaša mačka bi trebala stalno da bude zaštićena od buva i krpelja, posebno ako izlazi van. Sprejevi i ampule raznih proizvođača su veoma efikasni. Amule štite od buva dva meseca a od krpelja mesec dana.

Vakcinacije. Mačija zarazna bolest, ovo je najvažnija vakcinacija i obavezno vakcinišite mačku protiv nje. Vakcinišite mačke protiv zaraznih bolesti čak i ako ne izlaze van. Virus možete preneti od druge mačke, na cipelama, na odeći, tokom transporta, od veterinara i slično. Mačija leukemija je hronična i neizlečiva bolest, na ovu vakcinaciju je potrebno samo ako će izlaziti van ili dolaziti u kontakt sa mačkama nepoznatog zdravstvenog statusa budući da se virus mačije leukemije prenosi isključivo direktnim kontaktom – ugrizima prilikom parenja i u tučnjavama. Vakcinacija protiv besnila je neophodna samo ako mačka izlazi van, posebno ako živite u seoskom okruženju.

Sterilizacija. Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni ljudi, a s obzirom da smo se u prirodu već umešali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bi smo mačkama pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizovati. Time ćemo sprečiti nekontrolisano razmnožavanje životinja, sprečiti da potomci mačaka dođu u pogrešne ruke ili postanu lutalice, oboljevaju i stradaju ali ćemo sprečiti i razne bolesti izazvane neprirodnim suzdržavanjem od parenja.