Usled kompleksne prirode nauke o ishrani, smernice o hrani se stalno menjaji i učestala je pojava da se pojavljuju pogrešni i potpuno netačni saveti na tu temu pa čak i do te mere da preovadaju nad pravim savetima. U dole navedenom tekstu možete naći savete koji opovrgavaju netačno rasprostranjena mišljenja o pravilnom vođenju dijete.

Jedite odgovarajuće vrste ugljenih hidrata i masti, u odgovarajućim količinama. Ugljeni hidrati trenutno važe za neprijatelja pravilne dijete, a sve do skoro to je važilo za masti. Ni jedno ni drugo u suštini nisu loši, možete da jedete ugljene hidrate kao što su testenina i hleb i da mršavite ili održavate telesnu težinu, a unos masti vas ne čini debljim. Caka je u odabiru hranljivih ugljenih hidrata i masti. Izvori takvih ugljenih hidrata su hleb i testenina od celog zrna žita, smeđi i basmati pirinač i mahunarke, a takve masti se nalaze u maslinovom ulju, avokadu, orašastim plodovima i drugim namirnicama bogatim nezasićenim, dobrim mastima. I ovde važi staro pravilo da je sve u umerenosti, čak iako su hranljivi, unos previše hidrata i masti dovodi do gojenja zato vodite računa o veličini porcija.

Odredite odgovarajući broj kalorija za sebe ili prestanite da brojite kalorije. Iz nekog razloga, granica od 1200 kalorija dnevno postala je čarobna formula za mršavljenje. Tu se može naći par ozbiljnih problema. Prvi je da je 1200 kalorija izuzetno malo i teško da bilo ko može da uspe da jede tako malo tokom dužeg vremenskog perioda. Drugi ozbiljan problem je da ne postoji fiksni broj kalorija koji svima odgovara. Odraslima se preporučije unos oko 2100 kalorija dnevno da bi održali telesnu težinu ali individualne potrebe se znatno razlikuju. Dijetetičar ili onlajn kalkulator vam mogu pomoći da bolje procenite svoje energetske potrebe. Neki zdravstveni stručnjaci preporučuju totalno ignorisanje kalorija i umesto toga dodavanje hranljivih i neprocesovanih namirnica u svakodnevnu dijetu. Objašnjenje je da ako to radite, onda će se kalorije same pobrinuti za sebe.

Jedite na svaka tri do pet sati, u zavisnosti od ličnih sklonosti. Kažu da treba jesti mnogo malih obroka umesto nekoliko velikih da bi metabolizam stalno radio i sagorevao masti tokom celog dana. Problem je u tome što metabolizam u stvari ne funkcioniše tako, verovatno može da se ubrza nakon jela ali ne i značajno. Kao i kod kalorija, ne postoji univerzalni pristup koji diktira koliko često treba da jedete, ali stručnjaci za ishranu preporučuju da se jede na svakih tri do pet sati da bi apetit i hormoni gladi bili pod kontrolom.

Izbegavajte prejedanje u kasnijem delu dana. Neka istraživanja govore da kasni obroci, u vreme kada vaš unutrašnji sat nije potpuno spreman za hranu, stvaraju veće šanse da se te kalorije nagomilaju kao salo nego da ste ih uneli ranije u toku dana. Međutim, uopšteno govoreći, do gojenja dolazi kada unosite više kalorija nego što trošite. Zato je glavni razlog što je jedenje noću opasno taj što većina nas praktikuje obilne večere, obilne deserte, obilne grickalice. Umesto toga, pazite na veličinu porcija kad servirate večernji obrok, pređite na desert sa manje kalorija i smanjite grickalice kasno uveče.

Jedite manje da biste smršali. Ako žeilte da smršate, samo vežbajte više. Ovaj savet možete da čujete svuda ali on nije dobar. Teško je poštovati veći režim vežbanja tokom dužeg vremenskog perioda, naporno je za telo i ne pomaže toliko u eliminisanju sala. Razlog za to leži u činjenici da se vežbanjem sagoreva manje kalorija nego što se uglavnom misli, polusatnim trčanjem se potroši do 350 kalorija, što je količina energije koju biste mogli da uštedite ako smanjite grickalice ili malo umanjite veličinu porcija tokom obroka. Rešenje bi se moglo naći u malim promenama u onome šta jedemo i koliko jedemo.

Doručkujte ako volite da doručkujete. Stručnjaci za ishranu preporučuju doručak za kontrolu telesne težine zato što studije pokazuju da osobe koje smršaju i uspeju da održe smanjenu telesnu težinu najčešće podrazumevaju doručak u okviru svog načina života. Međutim, iako doručak može da obezbedi dragoceno gorivo, on ne predstavlja čarobnu formulu za mršavljenje i nije strašno ako ne možete rano ujutro da jedete, samo vodite računa da van celokupna dijeta bude balansirana.