Zablude o posledicama konzumacije crvenog mesa

Crveno meso za većinu ljudi je veoma ukusno, ali u poslednje vreme uz tu se namirnicu vezuju i razne kontraverze. Godinama smo verovali da je crveno meso dobar izvor vitamina B i danas vrlo potrebnog magnezijuma, ali sve češće se može čuti da je crveno meso štetno za ljudsko zdravlje. Šta je prava istina? Stručnjaci su prokomentarisali najraširenija verovanja o crvenom mesu.

Da li je crveno meso loše za srce. Poslednjih godina se može čuti da crveno meso loše utiče na kardiovaskularni sistem čoveka. To je dokazalo i nekoliko istraživanja. Ali neka istraživanja ističu da nije crveno meso odgovorno za to, nego zasićene masti na kojima se takvo meso priprema kao i vrsta mesa. Drugim rečima, ako jedete hamburgere pečene na zasićenim mastima, naravno da ne možete očekivati zdravstvenu korist od toga. Ali ako jedete odrezak, po mogućnosti organskog porekla, u kombinaciji sa zdravom salatom, ne morate se brinuti za zdravlje svog srca.

Crveno meso uzrokuje različize vrste karcinoma. Neka istraživanja vežu crveno meso uz karcinom limfe kod žena, kao i mogućnost karcinoma dojke. Spominje se i doprinos crvenog mesa u razvoju karcinoma pluća, gušterače i želuca. Uprkos postojanju podataka koji to u određenoj meri potvrđuju, deo naučnika smatra da nije direktno odgovorno crveno meso nego uopšte nezdrav stil života pojedinaca.

Crveno meso definitivno ubija. Jedno istraživanje iz 2009. povezalo je redovno konzumiranje crvenog mesa sa povećanom stopom preuranjene smrtnosti. Iz toga je izvučen zaključak da crveno meso ubija. Ipak, dobar deo naučnika smatra da dokazi iz istraživanja nisu dovoljno relevantni i da zapravo vrlo mali broj ljudi svakodnevno jede crveno meso. I opet se postavilo pitanje životnog stila, najodgovornijeg za razvoj raznih bolesti.

Treba li jesti crveno meso. Kao i uvek, istina je negde u sredini. Bilo kakvo preterivanje nije dobro. Čaša crnog vina na dan je zdrava, ali više od toga izaziva suprotan efekat. Tako je i sa crvenimmesom. Ako se katkada počastite ukusnim odreskom, ne morate da strahujete za zdravlje. Ali ako se svakodnevno hranite hamburgerima i ostalim proizvodima od crvenog mesa i pritom se ne krećete, pušite i konzumirate alkohol, onda ne možete da očekujete dobro zdravlje i dug život.

Na kraju, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje se odnosi na konzumiranje crvenog mesa. Aminokiseline – proteini mesa i mesa peradi sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih za rast i opšte zdravlje organizma. Hranljive materije- meso je odličan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, niacina, selena, riboflavina i komplksa Vitamina B koji pomažu telu da hranu pretvori u energiju. Izobilje niskih kalorija – postoji najmanje 29 krtih delova govedine, 6 krtih delova svinjetina i nebrojeni delovi mesa peradi koji su krti i imaju manje kalorija od 8dk lososa. Lako za pripremu – ako želite pripremiti brzo i zdravo jelo od bilo koje vrsti mesa i mesa peradi, lako ćete pronaći veliki broj recepata za njihovu brzu pripremu. Raznolikost- meso i meso peradi dostupno je u bezbroj načina i oblika, nilo da se radi o doručku, ručku ili večeri, predjelu, salati ili sendviču. Sitost – istraživanja su pokazala da meso pomaže prilikom mršavljenja jer pruža osećaj sitosti koji kontrolira apetit i uspešnije metabolizira hranu. Kobasice – postoje recepti za niskokalorična i veoma ukusna jela sa kobasicama. Povoljnost – dobar odnos cene, kalorija, hranljivih materija i zasićenosti. Meso ima dobar ukus – jedan od razloga zašto se ljudi muče tokom dijeta jeste što ona hrana koju ljudi doživljavaju kao „zdravu“ nema tako dobar ukus kao ostala hrana. Ukus je razlog zbog koga 95 procenata ljudi jede meso i meso peradi. Nema ništa boljeg od istovremenog uživanja u hrani i mršavljenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *